10 tradičních ekvádorských jídel

Ekvádor je malá země, ale její jídlo je velmi rozmanité a porce jsou často velkorysé. Každá část země má své vlastní speciality mezi nimiž vyniká jídlo na pobřeží Tichého oceánu, které nabízí spoustu mořských plodů!

Mezi nejoblíbenějšími jídly z pobřežní oblasti jsou Tigrillo, Ceviche de Camarón a Encebollado.

Tigrillo je jídlo na snídani z rozmačkaných zelených banánů, vajec a sýra. Je velmi výživné a je perfektním začátkem dne.

Skvělá snídaně z Tigrillo

Encebollado je rybí polévka z čerstvého tuňáka, yuky nebo kořene manioku, rajčat, cibule, koriandru a koření.

Rybí polévka Encebollado

Ceviche de Camarón je pokrm z krevet naložených do kyselé limetkové šťávy.

Na těchto dvou pokrmech je vynikající směs chutí a kombinace ryb/mořských plodů s kyselostí!

Ceviche de Camarón

I andská vysočina a hory a zbytek země má co nabídnout. Co se týče masa, můžete ochutnat pečené morče, které je v Ekvádoru tradiční specialitou. Pro Evropany trochu divná představa jíst na dovolené v Ekvádoru morče, ale na druhou stranu, cestování je také o tom, že vystoupíte ze své komfortní zóny a otevřete se jiným kulturám! I když, aspoň tu hlavu by mohli před pečením oddělit 🙂

Cuy – tradiční pečené morče

Pokud byste chtěli ochutnat jiný neznámý druh masa, zvažte Seco de Chivo, což je dušené kozí maso s cibulí, zelenou paprikou a rajčaty, nebo Fritada, což je v podstatě smažené vepřové maso.

Seco de Chivo

Jinak „obyčejnější“ možností jak se najíst dobrého masa je Churrasco – neboli ekvádorské grilované maso – což je vynikající pokrm z hovězího masa doplněný bílou rýží, smaženými vejci, hranolky, salátem a avokádem.

Grilované maso Churrasco

Pokud máte rádi brambory a avokádo, vyzkoušejte například výbornou bramborovou polévku, která obsahuje sýr a která se obvykle podává s avokádem a opečenou kukuřicí, nebo Llapingachos, což jsou smažené tortilly z vařených brambor plněné sýrem, obvykle doplněné arašídovou omáčkou, chorizem, smaženým vejcem, salátem a avokádem.

Tortily Llapingachos

Vynechat nemůžete ani Empanada de Morocho. Jedná se o smažené pečivo, k jehož přípravě se používá morocho – neboli bílá kukuřice – jako těsto. Po usmažení jsou tyto empanady křupavé. Uvnitř mohou být různé druhy masa spolu s rýží, hráškem a mrkví. Je to výborné, můžete jíst každý den k snídani, obědu i večeři!

Empanadas de Morocho

Ekvádor má úžasné hlavní město Quito se zachovalým koloniálním centrem, majestátní hory, úžasný amazonský prales, historické a kulturní památky, krásné pláže na pobřeží Tichého oceánu, ale také skvělé jídlo, které si nemůžete nechat ujít! Vyberte si svou dovolenou na našich stránkách a my už se o vše postaráme.